1. Maak je vacatures SEO-proof
Een effectieve vacaturetekst is dé sleutel tot het vinden van de gepaste kandidaten. Zorg voor een heldere en transparante vacature waar je sollicitanten echt iets aan hebben. Gebruik daarnaast relevante zoekwoorden in de titel, koppen en tekst van je vacature. Zo wordt je vacature beter vindbaar in zoekmachines, zelfs wanneer potentiële kandidaten gerelateerde functies opzoeken. Besteed ook voldoende aandacht aan een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke vacaturepagina op je website. Hoe vlotter de lezer jouw pagina bereikt, hoe meer Google je zal belonen!
2. Plaats je vacatures op vacaturedatabanken en jobboards
Er zijn talloze online vacatureplatforms waar je jouw jobaanbiedingen kan plaatsen. Kies zorgvuldig de platforms die het best aansluiten bij je doelgroep en de functie die je aanbiedt. Naast de algemene platforms zoals Indeed, VDAB en Jobat, is het ook zeker de moeite waard om je vacature te plaatsen op nicheplatforms die zich richten op bepaalde sectoren.
3. Zet je medewerkers in als trotse ambassadeurs (referral recruitment)
Ook jouw eigen werknemers kunnen een rol spelen in een efficiënte en goedkope werving. Vraag hen simpelweg om de vacature persoonlijk te delen binnen hun eigen netwerk. Het grote voordeel? Je werknemers doen de eerste screening zelf én ze weten potentiële kandidaten al warm te maken voor je bedrijf door hun eigen ervaringen te delen. Per aangebrachte kandidaat, kan je een incentive voorzien. Dit is voor veel medewerkers een grote motivatie om actief mee te zoeken naar hun nieuwe collega.
4. Maak gebruik van sociale media
75% van de geschikte kandidaten is niet actief op zoek naar een nieuwe job. Daarom is sociale media the place to be om je vacature te verspreiden en zo bewustzijn te creëren. Hét professionele kanaal bij uitstek is natuurlijk LinkedIn, aangezien dit kanaal sowieso een grote poule aan werkzoekenden heeft. Met een originele, aantrekkelijke vacature trek je daar dus al snel de aandacht. Daarnaast kan je jouw vacature ook verspreiden via Facebook, Google Search, Instagram en Google Display.
Elk kanaal heeft ook advertentiemogelijkheden. Begin eerst met een kleiner budget en maak verschillende advertenties om te zien wat het beste werkt. Als je de resultaten analyseert, kun je meer budget toewijzen aan de advertentie die het beste presteert. Meer weten? Lees alles in onze blog over vacatureverspreiding via sociale media.
5. Grijp het juiste moment
Op sommige momenten zijn mensen actiever op zoek naar een job dan op andere. Onderzoek wijst uit dat de meeste sollicitaties gebeuren op maandag, tussen 11u00 en 16u00. Het aantal sollicitaties neemt geleidelijk af naarmate de week vordert, en het plaatsen van een vacature in het weekend is al helemaal not done. Wist je trouwens dat er tijdens de maanden januari, mei en november het meeste sollicitaties zijn? Hoewel het misschien lastig is om hier altijd rekening mee te houden, is het wel goed om je hiervan bewust te zijn.
Hulp nodig bij het verspreiden van je vacature?
Ga je liever zelf aan de slag?