Overslaan en naar de inhoud gaan

Zero-click search: blijf vindbaar zonder clicks

Je hebt een vraag, opent Google, typt je zoekopdracht in en binnen een paar seconden vind je wat je nodig hebt, zonder ook maar op een link te klikken. Misschien krijg je een definitie te zien, een routebeschrijving of zelfs de uitslag van een sportwedstrijd. Handig, toch? Maar wat betekent dat voor bedrijven? Komen klanten wel nog op je website terecht als ze bijna nooit meer doorklikken naar externe pagina’s? Het antwoord is gelukkig ja, maar alleen als je inspeelt op dit nieuwe zoekgedrag. 

Lees verder en ontdek wat zero-click searches zijn, hoe je je content en website eraan aanpast en hoe je tussen alle info bovenaan in die zero-click zoekresultaten verschijnt.

Zero-click search: voorbeeld van een zero-click zoekopracht in Google
  1. Wat zijn zero-click searches?
  2. Het groeiende aandeel zero-click searches
  3. De impact van zero-click search

Wat zijn zero-click searches?

Zero-click searches zijn zoekopdrachten waarvan het resultaat direct in de zoekmachine wordt weergegeven.
Denk aan een definitie, een lijst van veelgestelde vragen, een adres of een telefoonnummer.

Dit komt voort uit het doel van zoekmachines en zelfs social media platforms om je als gebruiker zo lang mogelijk op hun pagina te houden. Voor bedrijven en marketeers is dat een grote verschuiving die vraagt om een volledig nieuwe aanpak voor online zichtbaarheid.

Voorbeeld van een zero-click zoekopdracht met de zoekterm: definitie zero-click search
Voorbeeld zero-click zoekopdracht

Enkele voorbeelden

Zero-click zoekresultaten verschijnen op verschillende manieren, afhankelijk van het type informatie dat wordt gezocht. Veel vormen van zero-click searches herken je ongetwijfeld vanuit je eigen zoekgedrag.

1. Direct answer box

Direct answer boxes zijn directe antwoorden op een simpele vraag die ook bovenaan de zoekresultaten verschijnen, maar zonder link naar een externe pagina.

2. Featured snippets

Featured snippets zijn korte antwoorden bovenaan de pagina, vaak weergegeven in een kader. Dit type bevat een link naar de volledige pagina waar het antwoord op te vinden is.

3. People also ask

De naam spreekt voor zich. Met deze feature geeft de zoekmachine een lijst van vragen die gerelateerd zijn aan je oorspronkelijke zoekopdracht. De lijst is uitklapbaar en geeft direct antwoord op de vragen.

4. Knowledge panel

Dit is het informatievak dat aan de rechterkant van de zoekresultaten verschijnt wanneer je zoekt naar een persoon, plaats, organisatie of ding. Het kan tekst, afbeeldingen en links bevatten zodat je meteen het antwoord op je vraag krijgt.

5. Local packs

Local packs verwijzen naar de lijst van lokale bedrijven met adres, contactgegevens en reviews. Dit type bevat links naar de externe bronnen.

6. AI overviews

AI overviews zijn generatieve AI-antwoorden die bovenaan verschijnen in de zoekmachines. De informatie wordt gehaald van verschillende bronnen op diverse websites. Eind 2024 was dit enkel beschikbaar in de VS, maar Google is bezig met de uitrol van AI overviews naar de rest van de wereld.

Screenshot met voorbeelden van direct answer boxes, featured snippets, people also ask en knowledge panel.
Voorbeelden van zero-click searches
Screenshot met voorbeeld van local packs.
Voorbeeld van zero-click search
Screenshot met een voorbeeld van AI overview.
Voorbeeld van zero-click search

Het groeiende aandeel zero-click searches

Recent onderzoek toont aan dat meer dan de helft van alle zoekopdrachten in Europa geen clicks oplevert naar externe websites. Want waarom zou je verder zoeken en doorklikken naar sites van bedrijven als je in de SERP meteen een antwoord krijgt op je vraag?

De tijd waarin je afhankelijk was van clicks naar je website is al een tijdje achter de rug. In plaats daarvan is je zichtbaarheid binnen de zero-click resultaten onmisbaar. Je strategie moet als het ware meebewegen, met waardevolle content die relevant genoeg is om eruit te springen. De uitdaging: een antwoord bieden op de pijnpunten en behoeften van je doelgroep, zonder dat ze hoeft door te klikken naar je website. Hoe je dat precies doet leggen we in onderstaande blog uit. Neem zeker een kijkje om vindbaar te blijven in al die zero-click zoekresultaten.

Blog

Zero-click search:

Pas je content aan om gevonden te worden op Google.

De impact van zero-click search

Het kan ontmoedigend klinken dat gebruikers steeds minder vaak op je website klikken, maar dat betekent niet per se dat zero-click content geen waarde toevoegt aan je strategie. Integendeel, het biedt juist nieuwe kansen om je merk te positioneren, je expertise te tonen en indirecte conversies te stimuleren.

Minder direct verkeer, meer zichtbaarheid

Hoewel zero-click searches kunnen leiden tot minder directe bezoekers, vergroten ze je merkbekendheid en zichtbaarheid. Door aanwezig te zijn in de topresultaten van zoekmachines of via social media algoritmes, blijft je content top-of-mind bij je doelgroep. Zelfs zonder directe interactie versterk je je merkpositie en bereik je een breder publiek. Wil je doelgroep overgaan tot aankoop, dan zullen ze je ongetwijfeld terugvinden.

Van zichtbaarheid naar autoriteit

Het aanbieden van waardevolle content en relevante informatie op het juiste moment zorgt ervoor dat je wordt gezien als autoritair in je niche. Wanneer je content een antwoord biedt op de behoeften en vragen van je doelgroep, creëer je vertrouwen. Succes hoeft dus niet altijd gemeten te worden in directe clicks of verkeer. Gebruik alternatieve metrics zoals:

  • Merkzichtbaarheid: Hoe vaak komt je content naar voren in zoekresultaten en social media posts?
  • Engagement: Hoeveel interactie genereert je content op het platform zelf (likes, reacties, shares)?
  • Aantal vermeldingen: Hoe vaak wordt je merk genoemd of gelinkt door anderen?

Conclusie: Zero-clicks draaien om relevantie. Door in te spelen op de pijnpunten van je doelgroep en hen waardevolle informatie te bieden, bouw je een sterke relatie op. Wanneer ze een specifiek probleem willen oplossen of een product of dienst nodig hebben, kiezen ze voor jou vanwege de kennis en betrouwbaarheid die je al hebt laten zien.

Wil je er zeker van zijn dat je door je doelgroep gevonden wordt zonder kliks?

Schakel onze hulp in! We nemen het creatieve en technische aspect van je merk met veel enthousiasme en expertise van je over.

Gerelateerde blogberichten

Blijf vindbaar op Google zonder clicks
Online strategie, Contentmarketing, Webdevelopment, Contentcreatie, Marketing, Conversiemarketing, Social Media Marketing, Copywriting, SEO
Trends in 2025: dit mag niet ontbreken in je marketingplan
Online strategie, Contentmarketing, Webdevelopment, Marketing, Conversiemarketing, Social Media Marketing
Google ads
Online strategie, Contentmarketing, Marketing, Conversiemarketing, SEA