Overslaan en naar de inhoud gaan

Help, mijn bouwvacature raakt niet ingevuld!

Recent kopten alle kranten het nijpende tekort aan techniekers en personeel in de bouwsector. Tussen april 2022 en maart 2023 waren er maar liefst 25 000 openstaande vacatures in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Terwijl over alle sectoren het aantal vacatures daalt, zit het aantal bouwvacatures dus stevig in de lift. Bedrijven staan in de rij voor mensen met technische skills, de banen liggen voor het rapen. Gevolg? Ontelbare carrièrepaden en doorgroeimogelijkheden voor jongeren én ouderen. Toch blijken de vele opportuniteiten in deze sector onbekend. Worstel jij als bouwfirma ook met het invullen van je vacatures? We delen graag met jullie enkele inzichten.  

Vacatures bouwsector

1. Geen one size fits all

Snel even een standaard vacature uitschrijven en hopen op een snel resultaat? Hét recept voor een mislukking. Net zoals elke sector, vraagt de bouwsector om zijn eigen nuances en aandachtspunten. Het is belangrijk om je te verplaatsen naar de leefwereld van je doelgroep en op basis daarvan een aantrekkelijk jobpakket samen te stellen. Volgende tips helpen je alvast op weg.

Communiceer glashelder over de verloning

Techniekers en arbeiders werken vaak met een uurtarief. Vermeld dit tarief duidelijk in de vacature, want dit kan wel eens een doorslaggevende factor zijn. Ook het bezit van een bedrijfswagen en vrijheid in de job vormen een grote meerwaarde in deze sector.

Beperkt de administratieve rompslomp

De meeste arbeiders en techniekers zijn het gewoon veel en hard te werken, maar vinden de bijhorende papierwinkel vaak een ballast. Houd het sollicitatieproces daarom zo eenvoudig mogelijk. Verduidelijk bij voorkeur de gang van zaken in de vacature zelf, zodat potentiële sollicitanten weten waaraan ze zich mogen verwachten.

Wees duidelijk over het takenpakket

Op zoek naar technische profielen? Zorg dan voor een duidelijk omschreven en afgebakend takenpakket. Zo weten je potentiële medewerkers waar ze zullen terecht komen en wat ze precies zullen doen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door ervaringen van je huidige medewerkers te delen in de vacature. Dat maakt de job meteen heel tastbaar.

2. Ken de sterktes van je bedrijf

Jouw huidige werknemers zijn je geheime wapen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Zij weten immers het beste waarom potentiële collega’s voor jou als werkgever moeten kiezen. Ga met hen in dialoog en vraag wat jou uniek en aantrekkelijk maakt. Zo ontdek je waar jouw sterktes liggen en kan je die volop uitdragen. Denk trouwens niet alleen aan je nieuwe medewerkers, maar leg ook je huidige mensen in de watten. Tevreden werknemers zijn ambassadeurs van jouw bedrijf en creëren een goede (of net minder goede) reputatie. Je kan hen ook inschakelen om kandidaten te vinden, bijvoorbeeld door per aangebrachte sollicitant een beloning te voorzien.

3. Adverteer op de juiste plaatsen

Welke plaats is er beter om jouw vacature te adverteren dan… de bouwwerf? Dit kan je doen met een werfdoek, via posters aan het (bedrijfs)pand of autostickers op bedrijfswagens. Deel de vacature daarnaast op je eigen website en websiteplatformen zoals Indeed. Voor de bouwsector zelf heb je ook specifieke jobsites, zoals bouwjobs.be en batijobs.be. Bouwvakkers en technische profielen vinden het vaak belangrijk niet te ver van hun woonplaats te werken. Richt je daarom op je regio via publireportages of jobadvertenties in regionale kranten en tijdschriften.

4. Creëer opleidingsmogelijkheden

Wegens het grote tekort aan technische profielen, zetten veel meer bedrijven in op gemotiveerde en enthousiaste mensen zonder vakkennis of skills. Daarom bieden steeds meer bouwfirma’s interne opleidingstrajecten aan zodat jonge schoolverlaters meteen in de bouwwereld aan de slag kunnen gaan. Akkoord, het vraagt wat tijd, maar het is dé manier bij uitstek om je openstaande vacatures in te vullen.

Hulp nodig bij het invullen van jouw vacatures?

Heb je ook een duwtje in de rug nodig om jouw vacatures op te vullen? Geef ons een seintje, we sparren graag met jou over oplossingen!

Ga je liever zelf aan de slag?