Overslaan en naar de inhoud gaan

Drupal 10 is coming! Wat betekent dat?

Drupal 10 lanceert op 14 december. Ook al is Drupal 9 slechts twee jaar oud, deze major release zal opnieuw een aantal nieuwigheden introduceren. Maar geen paniek: de impact blijft beperkt. Een overzicht van de belangrijkste nieuwe features.  

drupal10

Wat is Drupal?

Drupal is een Content Management Systeem om eenvoudig de inhoud van websites vorm te geven, te organiseren en te beheren. Ook bij studio Roger gaan we aan de slag met Drupal. Omdat het platform open source is, mag iedereen de software vrij gebruiken zonder enige vorm van (commerciële) restricties zoals auteursrechten of toeslagen. Het allermooiste? Dit flexibele platform is volledig gratis, en dat zal ook zo blijven.

Belangrijkste nieuwigheden van Drupal 10

Ondanks dat de lancering van Drupal 10 een major release is, blijft de impact relatief beperkt. Het is als het ware een verbeterde versie van Drupal 9. Een greep uit de vernieuwingen:

Sterkere third party componenten

Drupal is afhankelijk van externe partijen (zoals Symfony en CKEditor) om zijn services aan te bieden. De nieuwe Drupal 10 zorgt voor een upgrade van deze software, zodat de websites sneller, krachtiger én gebruiksvriendelijker worden. Enkele voorbeelden:

  • CKEeditor 4 wordt CKEeditor 5
  • Symhony 4 wordt Symfony 5 of 6
  • Composer 1 wordt Composer 2

Sterker Decoupled Menus Initiative

Vandaag kan je Drupal al gebruiken voor headless content management. Dat betekent dat je het platform enkel gebruikt om data op te slaan, te bewerken of af te halen. Voor de presentatie van de website, gebruik je vervolgens een andere tool. Het nieuwe Decoupled Menus Initiative, creëert verschillende manieren om JavaScript frontends makkelijk op Drupal websites te gebruiken. Dit is voornamelijk voor ontwikkelaars en sitebouwers een aantrekkelijke update.

Verfijning Layout builder

Een verdere verfijning van Layout builder maakt het voor websitebeheerders en sitebouwers makkelijker om inhoud en media te beheren en visueel aantrekkelijke webpagina’s te creëren.

Olivero neemt over

In Drupal 9 was Bartik het standaard frontend thema, maar in Drupal 10 neemt Olivero het over. Deze nieuwe tool steekt het ontwerp in een nieuw jasje , zorgt voor ondersteuning van nieuwe functies én is WCAG AA conform.

Drupal check

Drupal Check begaat dankzij Drupal 10 een heuse metamorfose. De tool checkt -nog voor je overschakelt naar de nieuwe versie- je volledige codedatabase en reikt nieuwe code aan waar nodig. Hallo tijdsbesparing!

Overgang van Drupal 9 naar Drupal 10

De nieuwe versie van Drupal wordt op 14 december gelanceerd. Maar geen paniek: om de overgang makkelijker te maken, staat het einde van Drupal 9 pas gepland op eind 2023. Concreet krijgen de Drupal 9 websites nadien geen updates meer waardoor ze mogelijke veiligheidsrisico’s lopen. Maak jezelf dus klaar voor de toekomst en wacht niet te lang om over te schakelen naar Drupal 10!

Wij maken jouw website klaar voor de toekomst

Op zoek naar een futureproof website die jouw digitale aanwezigheid op scherp stelt? Onze Rogers gaan moeiteloos aan de slag met Drupal 10 en staan te popelen om jou verder te helpen.